Jocurile Europene de la Baku | Ziua a 14-a. A treia medalie de aur pentru România: spadasinele au câștigat finala cu Estonia. Dolniceanu & Co au ratat dramatic titlul la sabie în fața Italiei. Înotătorul Robert Glință, locul 4 la 50 m spate

Jocurile Europene de la Baku | Ziua a 14-a. A treia medalie de aur pentru România: spadasinele au câștigat finala cu Estonia. Dolniceanu & Co au ratat dramatic titlul la sabie în fața Italiei. Înotătorul Robert Glință, locul 4 la 50 m spate
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a terminat antepenultima zi a Jocurilor Europene cu două medalii: aur la spadă, în concursul feminin pe echipe și argint la sabie, în proba masculină, tot pe echipe. De asemenea, vineri, Robert Glință a adus cel mai bun rezultat la înot pentru delegația tricoloră, după ce a încheiat la baza podiumului, pe locul patru, finala de la 50 m spate.

Ana Maria Brânză, Simona Gherman și Simona Pop, alături de Amalia Tătăran în locul Loredanei Dinu, au repetat performanța de la Campionatul European din finala cu Estonia, controlând duelul și impunându-se cu 31-25. Spadasinele pregătite de Dan Podeanu și George Epurescu au câștigat astfel al doilea aur, în decurs de două săptămâni, reușită care urcă România pe un provizoriu loc 16 în clasamentul pe medalii (grație celor trei medalii de aur, aduse de judoka Andreea Chițu, spadasina Ana Maria Brânză în concursul individual și de echipa de spadă, la echipe).

Cvartetul masculin de sabie pregătit de Mihai Covaliu a trebuit să se mulțumească cu medaliile de argint, după o revenire frumoasă în finala cu Italia, începută de Tiberiu Dolniceanu în releul șase, când al treilea sabrer al lumii în clasamentul FIE s-a impus în fața lui Miracco la patru tușe diferență. Tibi a avut în vârful sabiei și medaliile de aur, după un start superb de ultim releu, cu patru reușite legate și o desprindere la 42-40. Murolo a fost însă inspirat, iar riscul asumat la 44-44 i-a adus într-o manieră extrem de spectaculoasă tușa decisivă și medaliile de aur pentru coechipieri.

După un loc șapte în finala de la 100 m spate, Robert Glință a făcut trei pași în față în cea mai scurtă probă a acestui procedeu, până pe locul patru. Chiar dacă cea mai bună evoluție a piteșteanului a venit în serii, în timp ce rusul care s-a încoronat campion a stabilit câte un nou record al competiției la fiecare cursă, rezultatul cu două sutimi mai bun decât timpul din finală (25,80) – tot nu i-ar fi adus bronzul lui Glință.

Reprezentanții României în categoriile superioare de la judo masculin, Cristian Bodârlău și Eduard Nicolaescu, au cedat în primele două tururi ale tabloului eliminatoriu. În bazin, înotătorul Gabriel Sonoc a terminat cu al 46-lea timp în seriile de la 200 m liber, iar la 800 de metri liber, niciunul dintre cei doi „tricolori” nu a prins Top 8-ul: Bogdan Scarlat a scos al 12-lea timp, iar Bogdan Petre – pe al 21-lea, din 26 de sportivi care au încheiat proba.


AȘA AM TRĂ‚IT PENULTIMA ZI A JOCURILOR EUROPENE DIN BAKU

UPDATE 18:35 România – Italia, 44-45, după ultimul releu. Răstunare de situație: după ce a asigurat României medaliile de argint cu tușa de aur în fața Germaniei, Tiberiu Dolniceanu este înțepat de italianul Murolo cu tușa decisivă de aur. Dolniceanu s-a năpustit asupra adversarului, a reușit primele două tușe cu prețul unei căzături și a unei sperieturi de accidentare, lovindu-se din elan cu capul de umărul lui Murolo. Tibi a revenit însă la fel de decis pe poziții și s-a desprins la 4-0 în releu, cu două tușe avantaj la general pentru România. Murolo a revenit, a egalat la 42 pe tabelă, scor urmat de 43-43 și apoi 44-44. Arbitrul a indicat de două ori tușă simultană, la proba video, iar deznodământul s-a amânat. Murolo a finalizat spectaculos, din sărituă și a pus medaliile de aur la gâtul colegilor din cvartetul Italiei. 


UPDATE 18:25 România – Italia, 38-40, după releul opt. Luigi Miracco îl ia tare pe Iulian Teodosiu, cu trei tușe consecutive, replica sportivului tricolor de 20 de ani vine tot sub forma unei serii de trei puncte pe tabelă, însă finișul italianului face diferența. Italia intră în ultimul releu cu avantaj de două tușe.


UPDATE 18:20 România – Italia, 35-34, după releul șapte. Alin Badea trage bine pe atac, dar și în defensivă și menține avantajul României. Pellegrini a schimbat arma la 34-34, iar Alin a obținut egalarea în releu, 5-5, în ciuda contestației video a italianului.


UPDATE 18:14 România – Italia, 30-29, după releul șase. Tiberiu Dolniceanu reușește un releu senzațional și duce România în premieră la conducerea finalei, după ce l-a învins 8-4 pe Luigi Miracco. 


UPDATE 18:05 România – Italia, 22-25, după releul cinci. O reluare video întoarce o tușă dată inițial de arbitru României în contul Italiei, iar Murolo câștigă releul cu Badea, 5-3. 


UPDATE 17:59 România – Italia, 19-20, după releul patru. Iulian Teodosiu  înțeapă inspirat în acest schimb, în fața lui Pellegrini – cel mai bun italian de pe planșă (38 în lume), și reduce diferența la general la o singură lungime.


UPDATE 17:50 România – Italia, 12-15, după releul trei. Un releu echilibrat între Alin Badea și Luigi Miracco, în care tricolorul a condus la un moment dat cu diferență de două tușe, s-a încheiat cu 5-4 pentru sportivul din Cizmă, astfel încât la general, Italia s-a distanțat din nou la +3.


UPDATE 17:45 Robert Glință, la nouă zecimi de bronz. Piteșteanul a ratat podiumul în finala de la 50 m spate, oprind cronometrul la 25:80 – al patrulea timp al finalei câștigate de rusul Filipp Shopin, în 25,40.


UPDATE 17:40 România – Italia, 8-10, după releul doi. Tiberiu Dolniceanu câștigă releul secund în fața lui Alberto Pellegrini, la o tușă, 6-5, după două serii de două și respectiv patru tușe. Italianul reușește însă ultimele două puncte și își păstrează echipa în față.


UPDATE 17:33 România – Italia, 2-5, după primul releu. Massimiliano Murolo câștigă rapid cele cinci tușe necesare, încheind în avantaj primul releu, cu Iulian Teodosiu.


UPDATE 17:30 România – Italia 0-0 Pe aceeași planșă pe care România a înțepat aurul la spadă, feminin, cvartetul de sabie, masculin, începe asaltul pentru aur împotriva Italiei.


UPDATE 17:25  România – Estonia, 31-25, după ultimul releu. Simona Gherman oprește la timp revenirea Estoniei, cu Embrich pe planșă, după primele trei tușe cedate în releu, echilibrează cel de-al nouălea duel al finalei și aduce medalia de aur României. La două săptămâni distanță, Ana Brânză, Simona Gherman și Simona Pop și-au îmbogățit colecția de medalii cu aurul de la Campionatul European, iar acum, cu primul aur al probei în cadrul Jocurilor Europene

 


UPDATE 17:18 România – Estonia, 21-12, după releul opt. Simona Pop este pe val și o domină pe spadasina de pe locul 3 mondial. Kirpu nu o poate înțepa pe Pop, iar ultimul releu începe cu un avantaj de nouă lungimi pentru România, cel mai mare ecart din finală.


UPDATE 17:13 România – Estonia, 15-11, după releul șapte. Estonia schimbă și o trimite în luptă pe Beljajeva. Sub amenințare de lipsă de combativitate, primul punct îi revine Estoniei, iar releul este oprit.


UPDATE 17:08 România – Estonia, 15-10, după releul șase. După două tușe duble, Simona Gherman își găsește cadența în fața Erikăi Kirpu și duce România în premieră, la distanță de cinci lungimi pe tabelă.


UPDATE 17:05 România – Estonia, 10-8, după releul cinci. Ana Brânză preia inițiativa și reușește să rupă barajul spadasinei numărul unu a Estoniei, Embrich, care renunță la duel atunci când Ana conducea 4-2.


UPDATE 17:00 România – Estonia, 6-6, după releul patru. Al doilea releu consecutiv fără tușă este întrerupt după un minut de arbitru. Simona Pop a tras împotriva Katrinei Lehis.

 


UPDATE 16:57 România – Estonia, 6-6, după releul trei. Ana Brânză este ținută la distanță de adversara sa, Erika Kirpu, iar arbitrul întrerupe duelul înainte de a se înscris vreun punct pe tabelă.


UPDATE 16:57 România – Estonia, 6-6, după releul doi. Simona Gheman intră decisă pe planșă și recuperează rapid cele două tușe avans ale Estoniei. Ana Brânză își bombardează colegele cu indicații și încurajări, înainte de a intra și ea pe planșă. Lehis și Gherman renunță la ultimele secunde din releu.


UPDATE 16:50 România – Estonia, 3-5, după primul releu. Simona Pop menține echilibrul până la 2-2, dar Embrich găsește breșa și se desprinde la 4-2. Releul se închide cu o tușă dublă.


UPDATE 16:45 Începe finala feminină din concursul pe echipe, la spadă. Simona Pop trage prima pentru România împotriva lui Embrich.


UPDATE 15:45 Robert Glință s-a calificat în finala de la 50 m spate, cu al patrulea rezultat. Piteșteanul nu a repetat timpul din serii (25,78), dar cu 25,86, a încheiat semifinala a doua pe poziția secundă, în urma germanului Ulrich (25,73). Rusul Filipp Shopin a coborât timpul de referință al Jocurilor Europene la 25,67 secunde. Finala probei este programată la ora 17:33.


UPDATE 10:50 Cristian Bodârlău a ieșit din lupta pentru medalie la judo, categoria -81 kg, fiind învins de reprezentantul Germaniei, Sven Maresch.


UPDATE 10:30 O victorie și o înfrângere la judo: Cristian Bodârlău s-a calificat în șaisprezecimi, la categoria -81 kg, după ce l-a învins pe reprezentantul Poloniei, Jakub Kubieniec și va lupta împotriva germanului Sven Maresch. La categoria -73 kg, Eduard Nicolaescu a fost învins în primul duel de ibericul Kiyoshi Uematsu.


UPDATE 10:15 Spadasinele vor reveni primele pe planșă, în ultimul act pentru aur împotriva Estoniei, de la 16:10. Apoi, de la 17:20, România – Italia este finala probei se sabie, pe echipe (masculin). Sabrerii din Cizmă au învins Rusia, 45-42.


UPDATE 09:35 Sabrerii și-au asigurat și ei prezența pe podiumul Jocurilor Europene la capătul unei semifinale nebune cu cvartetul Germaniei. Băieții lui Mihai Covaliu au condus cu până la 5 tușe diferență (16-11) în primele cinci relee, un schimb mai slab al lui Dolniceanu, în fața lui Maximilian Kindler, a adus în premieră Germania în față, la 30-28, însă Alin Badea a recuperat cu un releu de 7-3, în fața lui Huebner. În ultimul schimb, Dolniceanu a ținut întreaga echipă ca pe ace: a intrat pe planșă la 41-38, s-a apropiat la o tușă de finală, la 44-39, dar nemții au revenit iar biletele pentru finală s-au dat după tușa decisivă.


UPDATE 09:30 România are asigurată 11-a medalie a delegației la Jocurile Europene de la Baku: cvartetul feminin de spadă format din Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop și Amalia Tătăran a învins Rusia, 31-24 și va încerca să schimbe argintul în aur în finala cu Estonia, învingătoare 45-36 în fața Italiei.


UPDATE 09:20 Robert Glință s-a calificat în semifinalele probei de 50 m spate cu cel mai bun timp: 25,78 secunde, depășindu-l cu o sutime pe rusul Filipp Shopin, autorul celui de-al doilea timp. Luke Greenbank, campionul de la 100 m, calificat și în finala de la 200 m spate, nu a luat startul în cea mai scurtă cursă a procedeului. Piteșteanul de 18 ani a înotat la Baku și în finala de 100 m spate.


UPDATE 09:10 Gabriel Sonoc a încheiat seriile de la 200 m liber cu al 46-lea timp (1:57,18). Cel mai bun timp din această fază a calificărilor i-a aparținut rusului Elisei Stepanov (1:49,29), iar ultimul timp calificant în semifinale, aplicând regula cu maxim doi sportivi pentru o țară, a fost 1:52,84 – al germanului Konstantin Walter.


UPDATE 09:00 Echipa masculină de sabie și-a asigurat prezența în semifinale, învingând Ungaria cu scorul 45-34. Tricolorii au început cu releu cedat de Iulian Teodosiu în fața lui Etele Ravasz, 2-5, însă au preluat conducerea după intrările pe planșă ale lui Dolniceanu și Badea, la capătul celui de-ai treilea schimb. Pe tabloul de patru, cvartetul condus de Mihai Covaliu trage cu Germania, echipă care a beneficiat de un prim tur liber.


România își leagă toate speranțele pentru medalii în ziua a 14-a de o nouă evoluție inspirată a sportivilor de la scrimă. Trei dintre cele zece medalii ale delegației conduse de Alexandru Epuran au fost aduse pe planșa din Crystal Hall, iar vineri intră în concurs cvartetul feminin de spadă și cel masculin de sabie. România a dus la Baku cei mai buni sportivi, în timp ce principalele rivale, în ambele probe, au venit cu echipele secunde.

Cvartetul feminin de spadă are o șansă importantă de a ajunge pe podium. Cu două sportive calificate în semifinale în concursul individual de la Baku, o formulă aproape ideală, doar Amalia Tătăran înlocuind-o pe Loredana Dinu și intrând alături de titularele Ana Maria Brânză, Simona Gherman și Simona Pop, România trage direct în semifinale, unde așteaptă învingătoarea duelului Rusia – Azerbaidjan. Campioanele Mondiale din 2014 nu au făcut deplasarea la Baku, însă chiar și echipa a doua a Rusiei are două jucătoare de Top 30 – Zvereva și Andryushina, iar Zvereva s-a infiltrat pe podium, învingând-o pe Gherman și cedând în finală în fața Anei Brânză. Italia, Estonia și Ungaria sunt echipele de pe jumătatea superioară de tablou, Italia fără Fiamingo, del Carretto și Navarria, cele trei spadasine care au învins România la Mondialul de la Kazan din 2014 (Rusia).

Echipa masculină de sabie a României, condusă de Mihai Covaliu, deschide competiția de la Baku în faza sferturilor de finală, împotriva unui adversar care ne-a dat fiori în finala mică a Campionatului European de la Montreux (Elveția). Cu două săptămâni în urmă, Ungaria a revenit spectaculos, de la un deficit de șapte tușe, pentru a se impune la diferență de 14. Dacă România aliniază însă la start un cvartet aproape ideal, cu primii trei sabreri pe planșă – Tiberiu Dolniceanu (locul 3 mondial), Alin Badea (locul 26 în sezonul 2014/2015) și Iulian Teodosiu (locul 59 mondial) fiind ajutați în acest concurs de Mădălin Bucur (21 ani, locul 395 mondial) – înlocuitor pentru Ciprian Gălățanu (locul 114), Ungaria a venit cu garnitura a doua, niciunul dintre cei patru campioni europeni din Elveția nefăcând deplasarea la Baku. Astfel, în locul unei „naționale” cu al șaselea sabrer al lumii și alți doi sportivi din Top 35, Ungaria atacă în Azerbaidjan cu sabreri tineri, de până în 25 de ani, dar cu rezultate modeste, cei mai valoroși fiind Martin Singer (locul 207 mondial) și Bence Gemesi (locul 209 mondial). În semifinale așteaptă deja Germania, cap de serie la Baku și beneficiară a unui tur liber pe tabloul de opt.

Delegația României trimite vineri doi judoka pe saltea: Eduard Nicolaescu (22 ani) intră în concurs în turul doi (pe tabloul de 32) la categoria -73 kg, împotriva unui iberic de 36 de ani, Kiyoshi Uematsu, iar Cristian Bodârlău luptă la categoria -81 kg, pe tabloul de 64, cu polonezul Jakub Kubieniec (25 ani).

Tot vineri, la natație, patru români intră în bazin: Gabriel Sonoc – în seriile de la 200 m liber, Bogdan Petre și Bogdan Scarlat – în seriile de la 800 m liber, iar Robert Glință are calificări la 50 m spate.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×